Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ;
Η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι μια επέμβαση που γίνεται όταν ο ασθενής πάσχει από Αρθρίτιδια του Γόνατος δηλαδή όταν η άρθρωση του Γόνατος έχει υποστεί σημαντική φθορά είτε από την πλευρά της αρθρικής επιφάνειας των μηριαίων κονδύλων είτε από την πλευρά της αρθρικής επιφάνειας των κνημιαίων κονδύλων είτε και από τις δύο επιφάνειες. Πρόκειται για επέμβαση αποκατάστασης της φθαρμένης επιφάνειας των μηριαίων κονδύλων και των φθαρμένων κνημιαίων κονδύλων με μεταλλικές προθέσεις οι οποίες τοποθετούνται και στερεώνονται στο πάσχων γόνατο είτε με συμπιεστική ενσφήνωση (press-fit) είτε με τη χρήση βιολογικού τσιμέντου.

ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ;
Η μέση διάρκεια παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι 2-3 ημέρες. Ο ασθενής κινητοποιείται το απόγευμα της ίδιας μέρας που έχει χειρουργηθεί, και από την επόμενη το πρωί, με την καθοδήγηση ειδικού φυσικοθεραπευτή εκπαιδεύεται να σηκώνεται και να επιστρέφει στο κρεβάτι, να βαδίζει, να πηγαίνει στην τουαλέτα και να ανεβαίνει και να κατεβαίνει τις σκάλες μόνος του. Σημαντικό ρόλο στην φυσικοθεραπεία του γόνατος παίζει η χρήση του μηχανήματος Συνεχούς Παθητικής Κινητοποίησης (Continuous Passive Motion CPM) το οποίο εξασφαλίζει ότι ο ασθενής θα εξέλθει από το νοσοκομείο με άριστη κίνηση στο χειρουργηθέν γόνατο.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ;
Σε αντίθεση με την Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS, η σωστή αποκατάσταση του ασθενούς με Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος επιβάλλει εντατική φυσικοθεραπεία στο σπίτι, για τον πρώτο μετεγχειρητικό μήνα.

ΤΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ;
Οι προθέσεις που χρησιμοποιούνται στην Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος αποτελούνται από το μεταλλικό κράμα Χρωμοκοβάλτιο (CoCr) στην πρόθεση του Μηριαίου και της Κνήμης και ανάμεσά τους, το υλικό τριβής αποτελείται από Πολυαιθυλένιο, πλαστικό υλικό μεγάλης αντοχής και ελαχίστης τριβής το οποίο τελευταία έχει εμπλουτισθεί με Βιταμίνη Ε για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετεγχειρητικής φλεγμονής.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΟΝΑΤΟΣ;
Μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην παλιά του συνηθισμένη δραστηριότητα, με ελεύθερη βάδιση και ήπια άθληση (περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία) ανώδυνα και εύκολα. Μπορεί να επανέλθει στην συνηθισμένη του κοινωνική ζωή και να απολαμβάνει την κίνησή του χωρίς περιορισμούς και χωρίς να παίρνει διαρκώς αναλγητικά φάρμακα.