Γόνατο του δρομέα για τους δρομείς, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να αναφερθούμε σε μια σειρά από ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν πόνο γύρω από το εμπρός μέρος του γονάτου.

Δρομείς, άλτες, και άλλοι αθλητές, όπως σκιέρ, ποδηλάτες, και ποδοσφαιριστές επιβαρύνουν πάρα πολύ τα γόνατα τους.Οι καταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν

  • το πρόσθιο σύνδρομο πόνου του γόνατος (ELPS)
  • κακή ευθυγράμμιση επιγονατίδας και
  • χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας (chondromalacia).

Συμπτώματα

Ένας βουβός, οξύς πόνος κάτω και γύρω στο ύψος της επιγονατίδας όπου συνδέεται με το κατώτερο άκρο του μηριαίου οστού. Ο πόνος εμφανίζεται όταν περπατάμε προς τα επάνω ή προς τα κάτω σκάλες, γονατιστοί, οκλαδόν, και με λυγισμένο γόνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αιτίες

Το γόνατο είναι μια σύνθετη δομή και είναι πολύ ευαίσθητη. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο γόνατο του δρομέα-δρομείς, μεταξύ των οποίων:

  • Κακός άξονας στο ύψος της επιγονατίδας
  • Πλήρης ή μερική εξάρθρωση της επιγονανατίδας
  • Κάκωση- τραυματισμός
  • Η υπερβολική άσκηση και κατάχρηση
  • Έλλειψη ισορροπίας, σφιγμένοι ή και μυική αδυναμία των μυών του μηρού
  • Βλαισοπλατυποδία

Τι είναι Επιγονατιδομηριαίος πόνος?

Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ερεθισμού των μαλακών ιστών γύρω από το εμπρός μέρος του γονάτου. Η θλάση στους τένοντες είναι αρκετά συχνή στους δρομείς-αθλητές. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στον επιγονατιδομηριαίο πόνο περιλαμβάνουν την υπερβολική χρήση, έλλειψη ισορροπίας των μυών και ανεπαρκής διατάσεις των τενόντων.

Πόνος που ξεκινά σε ένα άλλο μέρος του σώματος, όπως η οσφύς ή το ισχίο, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο γόνατο (αναφερόμενος πόνος).

Σε ορισμένα άτομα με γόνατο δρομέα, οι επιγονατίδες είναι εκτός ευθυγράμμισης. Αν ναι, τότε έντονες δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική καταπόνηση και φθορά του χόνδρου της επιγονατίδας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση και αποδόμηση του χόνδρου στην επιγονατίδα χονδρομαλάκυνση (chondromalacia) και να προκαλέσει πόνο στο υποκείμενο οστό και στην άρθρωση.

Πρόληψη

Κρατηθείτε σε φόρμα. Καλή μυική γενική κατάσταση είναι σημαντική για τον έλεγχο και την πρόληψη του επιγονατιδομηριαίου πόνου. Εάν είστε πάρα πολύ βαριά άτομα μπορεί να χρειαστεί να χάσετε βάρος για την αποφυγή υπερβολικής καταπόνησης των γονάτων σας.
Πριν από το τρέξιμο ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση, πρώτα κάνω 5 λεπτά προθέρμανση, ακολουθούμενη από διατάσεις. Stretching, ιδιαίτερα σε πρηνή θέση, θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι υποστηρικτικές δομές γύρω από το εμπρός μέρος του γονάτου ευέλικτες και είναι λιγότερο πιθανό να ερεθιστούν με την άσκηση.

Αύξηση της προπόνησης σταδιακά, αποφύγετε τις απότομες μεταβολές της έντασης της άσκησης. Αυξήστε την ισχύ ή τη διάρκεια των δραστηριοτήτων σταδιακά.

Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα παπούτσια με καλή απορρόφηση των κραδασμών και ποιότητα κατασκευής. Να είστε βέβαιοι ότι τα παπούτσια ταιριάζουν σωστά και είναι σε καλή κατάσταση.Αν έχετε πλατυποδία, μπορεί να χρειαστείτε ένθετα (ανατομικά πέλματα μετά από πελματογράφημα) στα παπούτσια.

Χρησιμοποιήστε σωστή στάση στο τρέξιμο.Λυγίστε προς τα εμπρός και λυγισμένα τα γόνατα σας.Επίσης, προσπαθήστε να τρέχετε σε λεία, ανθεκτική, και λογικά μαλακή επιφάνεια.

Διάγνωση

Ιατρικὀ Ιστορικὀ. Ο γιατρός σας θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας. Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχών συμμετοχή σας σε αθλητικἐς δραστηριότητες που συμετέχετε και ποιές δραστηριότητες επιδεινώνουν τον πόνο των γονάτων σας.Υπήρξαν κάποια πρόσφατες αλλαγές με τη διάρκεια, τη συχνότητα ή η ένταση των δραστηριοτήτων σας; Τυχών αλλαγές στις επιφάνειες που τρέχετε ή που αθλήστε.

Φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας θα εκτελέσει μια φυσική εξέταση σχετικά με το γόνατο σας, για να προσδιορίσετε την αιτία του πόνου. Για να αξιολογήσει το εύρος κἰνησης του γόνατο σας, η κινητικότητα και την ευθυγράμμιση του, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να σταθείτε, να περπατήσετε κλπ.

Η κλινική εξέταση θα περιλαμβάνει έλεγχο της ευθυγράμμισης της κνήμης, της επιγονατίδα και του τετρακεφαλου σας. Της σταθερότητας του γόνατος, η της περιστροφής του ισχίου, καθώς και το εύρος της κίνησης των γονάτων και των ισχίων και την επιγονατίδα για σημεία ευαισθησἰας επίσης την σχέση των μυών του μηρού με την επιγονατίδα.

Απεικονιστικὀς έλεγχος. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία (MRI), καθώς και αξονική τομογραφία (CT) , και εξετάσεις αίματος για να αποκλειστεί διαταραχή στη δομή του γόνατος και των ιστών που συνδέοντε σε αυτό.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το ιδιαίτερο πρόβλημα που προκαλεί τον πόνο στο γόνατο και είναι συνήθως μη χειρουργικἠ.

Πρώτες βοήθειες για τους δρομείς. Σταματήστε να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που ενοχλεἰ το γόνατο.Μην αρχίσετε πάλι έως ότου να μπορείτε να το κάνετε χωρίς κανένα πόνο. Αυτό σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα τη διακοπή κάθε λειτουργίας. Αποφύγετε το βάρος στο επώδυνο γόνατο. Προσωρινή αλλαγή σε χωρίς βάρη δραστηριότητα, όπως το κολύμπι.

Παγοθεραπεία. Εφαρμόστε κρύα πακέτα ή πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα για σύντομο χρονικό διάστημα, πολλές φορές την ημέρα.

Επίδεση συμπίεσης. Χρησιμοποιήστε ένα ελαστικό επίδεσμο η ελαστική επιγονατίδα ανοιχτή μπροστά που ταιριάζει άνετα χωρίς να προκαλείται πόνος.

Η λήψη μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη, ανακουφίζει από τον πόνο. Αν το γόνατο σας δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση, επισκεφτείτε το γιατρό σας για μια πλήρη ιατρική αξιολόγηση και διάγνωση.

Το Γόνατο του Δρομέα-δρομείς αναλαμβάνει συνήθως καλύτερα με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του.


Μη Χειρουργική Θεραπεία (Συντηρητική). Με την ανάπαυση του γόνατος, έως ότου υποχωρήση ο πόνος και το οίδημα , ίσως χρειαστεί να ανακτήσει πλήρες εύρος κίνησης, δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, ισορροπία.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων για να ομαλοποιήσει την ευελιξία και τη δύναμη των μυών του μηρού ή να προτείνουν εκπαιδευτικές ασκήσεις με διατάσεις των κάτω άκρων.

Ο γιατρός σας θα σας πει πότε μπορείτε να συνεχίσετε τη λειτουργία του γόνατος σταδιακά και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Χειρουργική αντιμετώπιση. Όταν χρειάζεται, οι χειρουργικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Αρθροσκόπηση. Ο χειρουργός αφαιρεί κομμάτι του καταστρεμένου χόνδρου της επιγονατίδας μέσω μιας μικρής τομής, χρησιμοποιώντας ένα όργανο που ονομάζεται αρθροσκόπιο.
  • Επανευθυγράμμιση: μειώνοντας την υπερβολική πίεση στο χόνδρο και των υποστηρικτικών δομών γύρω από το εμπρός μέρος του γονάτου.